torstai 27. marraskuuta 2014

Sellun keitto

Työn tarkoituksena oli keittää massaa sellunkeittimellä.

Työraportin löydät täältä.

Työn suoritus


Hake keittimessä





















Aloitimme avaamalla keittimen kannen. Laitoimme hakesuppiloon haketta sen verran, että se jäi n. 15 cm vajaaksi. Laitoimme hakesuppilon keittimeen. Ennen nesteiden lisäämistä tarkistimme, että keittimen poistoventtiilit olivat kiinni.


Valkolipeää





















Kaadoimme keittimeen n. 2,7 litraa valkolipeää ja sen verran vettä, että hake peittyi nesteeseen ja keitin tuli täyteen. Kuivasimme ja puhdistimme keittimen kannen tiivisteen ja suljimme kannen. Käänsimme keittimen turvakytkimet asentoon 1. Avasimme pumpun jäähdytysvesiventtiilin.


Siemens PCS7 automaatio-ohjelmisto





















Laitoimme säätöpiirin TIC-6004 manuaalille ja ohjausarvoksi 0, koska emme käyttäneet liuossäiliötä. Käynnistimme pumpun. Virtausta ohjasimme pumpun taajuusmuuntajalla, jonka ohjausarvoksi laitoimme 50 %. Avasimme tarvittavat venttiilit. Nostimme keittimen lämpötilaa täydellä teholla 70 °C:en asti. Tämän jälkeen nostimme keittimen lämpötilaa n. 1 °C:n minuutissa, kunnes se saavutti 169 °C. Laitoimme säätimen automaatille 169 °C:en. Keitimme sellua pari tuntia.


Mustalipeän talteenotto





















Keiton päätyttyä laitoimme lämpötilasäätimen ohjausarvon nollalle. Pysäytimme pumpun. Suoritimme kaasauksen eli keittimen paineenalennuksen varovasti avaamalla kaasausventtiiliä 5 - 10 % kerrallaan kunnes paine saavutti 0,6 bar. Otimme syntyneen mustalipeän keittimestä talteen kanisteriin. Loput nesteet tyhjensimme kanaaliin.


Sellunkeitin





















Seuraavaksi suoritimme massan pesun. Pesimme lämpimällä vedellä kunnes lämpötila oli 50 °C ja vaihdoimme kylmään veteen. Lopetimme pesun kun keittimen kanteen pystyi koskemaan paljaalla kädellä.


Valmista massaa





















Laitoimme suojamaskin päähän ja avasimme keittimen kannen varovasti. Otimme hakesuppilon ulos ja kaadoimme massan ritilälaatikkoon kanaalin päällä. Pesimme massaa kunnes se näytti samalta kuin yllä olevassa kuvassa. Puristimme massan kuivaksi. Laitoimme sen kannelliseen sankoon. Lopuksi suljimme keittimen ja pesimme sitä vielä hetken pesuvesikierrolla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti